Uncategorized

Ulvetimene for små og store

På vei hjem fra jobb, stamper i bilkø. Løper inn i barnehagen. Treåringen er sliten og sint for at han ikke kan ta med seg barnehagens leker hjem. Vil helst ikke kle på seg, men blir omsider med ut døren. Lillesøster venter i avdelingen ved siden av, hyler av glede når hun ser oss. Smilet går over i lett gråt når hun innser at det er to små som skal dele mammas fang. På vei ut i bilden vil begge to bæres, og begge vil først inn i bilen.
Hjemme venter tre store barn, lekser, fotballtrening og ulike middagsønsker. Heller ikke i dag har jeg klart å forberede middag på forhånd.  «Søren….er vi allerede tom for melk? Har ikke du handlet likevel? Med ett er de voksne i gang med en diskusjon som lett bikker over i krangel. …Hvorfor kan ikke du ta ansvar for å handle inn? Hvorfor skal jeg alltid lage middag? Tømte du ikke oppvaskmaskinen?? «
Rundt oss er det små og store barn som trenger oppmerksomhet, kos, hjelp til lekser og god middag. Vi løper rundt så godt vi kan…. men disse timene hjemme mellom ettermiddag og kveld er en prøvelse.

Lyder det velkjent? Har du hørt om begrepet «Ulvetimen?»
I følge forfatter Erlend Hem var Ulvetimen opprinnelig betegnelsen på siste del av natten. Han viser til at det i danske ordbøker sies at ordet Ulvetime stammer fra Ingmar Bergmans film Vargtimmen fra 1968. Bergman skal selv ha gitt følgende forklaring på ordet:

«Det er timen mellom natt og gry, da de fleste mennesker dør, hvor søvnen er dypest, hvor marerittene er mest livaktige.»

Erlend Hem viser til at ordet har fått utvidet betydning de siste årene. Nå brukes det mer om det tidspunktet på døgnet når hele familien vender hjem på ettermiddagen. Da er det tid for konflikt.
Tenk at ord som før er brukt på å beskrive mareritt nå brukes for å beskrive tiden sammen med familien. Hvorfor skal de timene vi egentlig lengter frem til ende opp som de timene vi frykter mest?
Handler det som at avviket blir så stort? Vi ønsker at det skal bli en fin ettermiddagsstund, og så blir det heller en grobunn for dårlig samvittighet og dumme konflikter. Klarer vi ikke en gang å få til en hyggelig middag??

Det er lett å være etterpåklok og si at det bare handler om å planlegge i forkant og være strukturert. Men det er ikke så lett når mandagen er der, snøen laver ned, og så er vi bakpå igjen. Alle gode planer faller i fisk. Det er lenge siden lunch for alle sammen, vi er sultne og trøtte. Alle er litt korte i lunta når vi samles.
Ulike familier trenger ulike planer for å få ettermiddagen til å gli lettere. Kanskje handler det om å lage en enklere middag eller planlegge handling ved ukestart. Kanskje skal oppgaver fordeles bedre mellom voksne og barn slik at alle kan bidra? Eller skal huset få lov til å være rotete noen timer?
Hva som passer deg og din familie vet bare dere. Men prøv å lage en plan sammen nå før neste uke er en realitet. Bruk gjerne denne søndagen til å planlegge ukens ettermiddager. Så slipper du kanskje at små og store ulver braker sammen i morgen.

Lykke til med neste ulvetime!
Les Erlend Hems artikkel her:
http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=1895902


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*