Til ettertanke

Starten på noe godt

Har du sett foreldre som er på vei ut av barnehagen om morgenen? Vi står utenfor vinduet og vinker inn. Noen voksne trykker store neser omtrent gjennom vinduet mens vi vinker farvel. En pappa slenger smellkyss til en liten sjørøver som smiler strengt tilbake. En prinsesse på 2 år krever at mamma skal vinke helt bort til porten, og mamma gjør selvfølgelig det. Vi vinker, smiler og danser ut av porten. En god avskjed er viktig for store og små.  

Foto: Kakisky/Morguefile.com

På ettermiddagen skjer det samme. Slitne voksne med hodet fullt av jobbstress og uferdige middager går inn barnehageporten og møtes av søte små spioner. Vi er sett! Nå kommer mammaen din, ropes det videre til han som leker i sandkassa. Du blir henta, sies det til en snørrete jente! Små, skitne deilige unger kommer oss i møte og er så glade for at de blir hentet av akkurat oss. Endelig er vi sammen igjen! Hei lille venn, har du hatt en fin dag? Så fin tegning du har laget! Er du klar for å bli med mamma hjem?

Ha en fin dag! Elsker deg! Hvordan har du hatt det i dag?

Viktige ord glemmes lett hjemme: Det er så lett å huske disse viktige ordene når vi henter og leverer i barnehagen. Men er vi like flinke på hjemmebane?

Hjemme i Lappeteppefamilien går det ofte en kule varmt på morgenen. Da er det lett å glemme oss voksne. I stedet for et slengkyss gjennom vinduet får min kjære heller et sint blikk. Dumme diskusjoner om matbokser, nøkler som er borte, oppvaskmaskin og våte klær. Dører kan smelles igjen, vi glemmer å gi hverandre en klem. Vi løper av gårde til jobb og barnehage.

I barnehagen forvandles vi til smilende voksne. En sliten mamma blir en blid mamma som danser rundt på gårdsplassen og slenger smellkyss helt ut på parkeringsplassen. Pappa blir en morsom klovn – den beste på jord.

En fin ettermiddag mister lett en mulig gnist, når hyggelige velkomstord erstattes av diskusjoner om hvem som egentlig skulle handlet melk og brød. Hvorfor er det alltid bare jeg som handler? Har du ikke tenkt på middag i dag heller?

Foto: Clarita/Morguefile.com
Hvorfor glemte vi dette? Hvor ble det av velkomstkysset? Har du hatt en fin dag, kjære deg? Når var det vi glemte dette? Et skikkelig farvel, en god velkomst? Teorien er jo så alt for enkel: Det er hyggeligere å smile når du får et smil tilbake? En god sirkel hvor vi begge ble gladere.

Tenk tilbake på de gangene dagen starter bra. Det er ikke så mye som skal til. Et vennlig blikk, eller en hyggelig gest. En kjæreste som skraper bilen fri for is uten at du vet om det. Ha en fin dag, kjære deg! Finnes det noe bedre? Eller en varm kaffe på kjøkkenbenken, uten at du ba om det?

En god start: En kald morgen gikk jeg ut av huset og oppdaget en herlig beskjed. Min eldste sønn er godt opplært etter mange år med gode avskjedsstunder i barnehagen. Han vet hvordan en dag kan starte bra, og hadde derfor skrevet en melding i snøen på mammas bil: ”Elsker deg – ha en fin dag!”

Foto: privat

Jeg boblet over av glede og stolthet over å ha en så fin gutt.

Veien videre: Det fine med små ting er at det er enkelt å starte på nytt med gode forsett. Skal vi voksne bli flinkere mot hverandre nå? Finne frem den gode klemmen, de enkle ordene, kanskje kysset? Kanskje vi får noe godt tilbake også? En god start på dagen for deg – og for meg.

En god dag ønskes fra Lappeteppefamilien

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*