Hverdagsliv

Sommer og skolefri

Skolen har fått sommerferie. Endelig kan vi puste lettet ut. Presset er over!

Foto: Taliesin/Morguefile.com
Dette handler ikke om matpakker, dugnader, gjenglemt tøy eller gymbagger. Dette handler heller ikke om at vi nå har fri fra foreldremøter, 17. mai og sommeravslutning.
Kjære voksen; det er ferie fra lekser. Vi har klart det! Vi voksne har kommet oss gjennom dette skoleåret også uten helt å måtte avsløre de sorte hull som er i basiskunnskapen. Er det mulig å glemme så mye?
For hvordan takler vi situasjoner når sjetteklasingene kommer hjem og vil diskutere verdensrommet? “Hvordan er tyngdekraften på Jupiter sammenlignet med jorda? Hva het romsondene som ble skutt ut i verdensrommet i 1977?” Mor har ikke peiling og sier at det er lurt om han leser i boka før han spør. På kjøkkenet smyger hun seg inn på Google mens middagen freser i panna. Er virkelig lekser så komplisert? Det er jo ikke lenge siden at de satt og skulle tegne en rød bil. Når var det vi voksne falt av? Jeg trodde jeg en gang var ganske skoleflink?
Lærte vi også alt dette da vi gikk på skolen? Husker jeg ingenting?
Foto: Jeltovski/morguefile.com
Senere er det åttendeklassingen som trenger hjelp. Matte er ikke alltid enkelt og han roper på hjelp. “Medianinntekten til en iskrembedrift med 47 ansatte er 314 000 pr år. Hvor mange ansatte tjener mer enn 314 000 i året?” Far i huset grubler og roper om hjelp. Men hvem kan dette bedre enn han?
Er du stø i naturfag? Ligger kunnskapen om sopp, steiner, havets innbyggere, stjerner og planeter langt fremme i bevisstheten? Eller er du sånn som meg som ikke husker alle detaljer? Jeg visste ikke at noe om forholdet mellom mørke og lyse lydbølger, men av gutta på 12 har jeg nå fått vite at de mørke lydbølgene er lengre enn de lyse. Dessuten har jeg fått repetert ulike sopptyper, hva som faktisk skjedde i middelalderen, og hva som er de høyeste fjellkjedene i verden.
Livslang læring er det noe som heter. Vi som er foreldre må bare henge med. Og vi vil vel ikke være den som kan minst i familien?
Alle elever som nå har fri ønskes en riktig god sommer. Jeg er imponert over alt dere kan!
Til deg som er lærer: En stor takk til deg! Du klarer å lære våre barn alt det som vi andre voksne ikke vet. I tillegg har dere mer tålmodighet enn jeg noen gang vil få!
Til dere voksne som kjenner dere like kunnskapsløse som meg; dere er ikke alene. Vi er en hel gjeng som stadig holder på å falle av lasset.
Nå har de andre elevene sommerferie. Vi som ennå ikke er helt i mål kan jobbe litt i det skjulte. Når høsten kommer har vi forspranget igjen – for en liten stund.  
God sommer!

For deg som vil lære mer: Sjekk ut elevsidene til Gyldendal


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*