Hverdagsliv,  Til ettertanke

Lillebrors vise

«Det kan bare lillebror»: Lillebror er 4 år og er hos frisøren. Hun er av den sosiale typen og vil gjerne høre om familien hans. Har du noen søsken du da? På sidelinjen blir jeg sittende litt stolt og litt flau når lillebror forteller ivrig om livet i lappeteppefamilien.

For lillebror har oversikt. Før frisøren har rukket å klippe rett pannelugg har lillebror fortalt at mamma er kjæreste med pappa, men at hun har hatt en kjæreste før. Sikkert flere også. Men de er ikke kjærester lenger, for nå er pappaen til storebror kjæreste med en annen dame. Og pappaen til lillebror har kysset en annen dame før han også, og da fikk de to barn. Men nå har den andre dama også en annen kjæreste. Så nå kysser pappa bare på mamma, i alle fall når mamma ikke er sur for noe. Noe hun jo er ofte.

Puh….lillebror trekker pusten før han rekker å fortelle at han ellers har fått en lillesøster. Og så har han tre store brødre. Men de store guttene er ofte på farten – for de bor jo flere steder.

Foto: Barefootboy/Morguefile.com

«Lillebror synes det er så trist, fryktelig trist – sikkert og visst. Alle de andre har gått av sted, og uten at han fikk bli med. Men når de så kommer hjem igjen..»


I lillebrors verden er de store guttene heldige. Tenk å ha flere hus, to senger, to tannbørster, mange voksne. Hjemme hos lillebror er det så stille noen dager, når store brødre er borte. Men så kommer de tilbake. Lillebror løper ned trappa mens han hyler av glede. Endelig er du her! Bli med på rommet mitt. Jeg vil ha en kos! Så fin genser du har. Mengder av oppmerksomhet fra store gutter som akkurat nå er de tøffeste på jord.

Men hvorfor er det slik at noen barn har flere hus? Hvem er faren til storebror, og hvem er moren til hvem? Hva med de nye kjærestene? Når skal lillebror få flere hus? En mamma til?

Foto Darnok/Morguefile.com

«En gang skal lillebror selv bli stor, fryktelig stor, større en mor» Lillebror prøver å forstå verden. Jentene i barnehagen leker kjærester og sier at han skal være med på leken. Men hva er egentlig en kjæreste? I barnehagen sier jentene at kjærester skal bo sammen og være mamma og pappa. Men hvorfor har mamma vært kjæreste med noen andre enn pappa? Hvorfor slutter noen å være kjærester?

Mamma forklarer om livet med enkle ord, prøver å velge riktige ord med omhu. Hvordan skal vi få en gutt til å forstå at noe ikke alltid varer? Og at triste brudd etter hvert kan skape muligheter for nye gode hverdager – med andre mennesker? Nye familier kan skapes og bli noe fint. En ny lapp i livets lappeteppe. Kan lillebror forstå dette? Vi er jo en lappeteppefamilie.

Lillebror sier en dag at han skal flytte. Han går på rommet og henter den fineste skjorta, og roper på mamma. Er det ok om han flytter allerede i dag? Karin i barnehagen sier at de skal flytte sammen. Gifte seg. Det skal skje nå. Men han kommer nok tilbake, for de er jo ikke kjærester så lenge, er det ikke slik det fungerer?

«Det er det bare lillebror, og ingen flere som kan» Mamma spør om han kan vente til fiskepinnene er spist opp, og det er greit for lillebror. Han har jo ikke dårlig tid. Dette med kjærlighet er jo komplisert. Vi kan snakke om kjærlighet når middagen er spist, for lillebror ser jo at livet er ganske greit akkurat nå – med et rom, en lillesøster, store brødre som er der ofte – en mamma og en pappa. Akkurat nå er dette akkurat nok for lillebror.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*