Til ettertanke

F=Forventning og F=Ferie

Hvor er du akkurat nå? Er det sommerferie?


Blir den som forventet?

Foto:Clarita/Morguefile.com
Din favorittsommer
Har du også en favorittsommer som du stadig tenker tilbake på? Det var utrolig fint vær   – hele tiden. Solen skinte fra mai til august – minst. Det lille regnet som kom var bare nydelig. Kanskje husker du lange kvelder, hyggelige besøk, gode venner og deilig mat. Denne favorittsommeren var kanskje en gang på nittitallet, eller lenger tilbake. Likevel er du helt sikker på at den var kjempefin?
Hva er status?
Hvordan er årets sommer? Svarer den til forventningen? Hvis du nå brøler nei, hvisker tja eller rister stille på hodet så kan du trygt lese videre.

Foto:Camomile/Morguefile.comKanskje høljer regnet ned, eller er det for varmt? Myggen biter, ungene krangler, dere krangler, og det er fortsatt mange feriedager igjen. Eller kanskje er du på ferie med gode venner eller nær familie, og vil helst at de skal oppleve en lykkelig familie? Hvor mange er det egentlig plass til i denne ferieleiligheten? Er det nødvendig å bruke opp alt varmtvannet – vi er seks stykker til som må vaske oss! Er det tomt for dopapir allerede?? Shit, nå har lillesøster fått utslett – er det vannkopper eller er det myggstikk? Er det aldri mulig å få gå på do alene?

Forventninger som dreper

Begrepet forventning er innen psykologi en subjektiv forestilling om fremtiden. Før en ferie har vi mange forventninger. Jeg gleder meg alltid til årets sommerferie! Vi håper kanskje på fine dager sammen med unger, vi gleder oss til å grille, ha sene kvelder ute og bruke mye tid sammen. Tett vevet sammen med ordet forventning finner vi lystige begrep som håp, optimisme og muligheter. En forventning om at denne sommeren skal bli spesiell. Kanskje skal vi få tid til de vi ellers ikke ser så ofte? Er dere også en familie som virkelig trenger kvalitetstid sammen? Hva med kjærestetid?

Så sitter vi der etter noen dager og må erkjenne at ikke alle forventninger slår til.  Drømmen om ferien er bedre enn selve ferien.


Kanskje er det vanskelig å koble ut jobben? Vi kan ikke bestemme om det skal regne eller ikke, og alt går ikke alltid etter planen.  Ungene vil ikke alltid det du vil, og romantikken er helt borte. Det ligger en real krangel i lufta – den ble med i kofferten sammen med forventninger, drømmer og dårlig samvittighet.
Foto:Darnok/Morguefile.com

Tenk tilbake på favorittsommeren
Det er da du skal ta deg tid til å tenke noen år tilbake – på det som har vært gode ferier. Er du sikker på at det var sol hver dag? Var alle dager like morsomme? Smakte all maten like godt? Eller kan det hende at det også da var litt av hvert? Akkurat slik livet ellers er akkurat nå?
Vi er stort sett flinke til å fokusere på det som er bra når vi ser tilbake. Når det har gått litt tid glemmer vi regnet, vi glemmer krangling, og vi glemmer alle myggstikk. Vi glemmer alle dagene hvor det ikke skjedde så mye. Tilbake står de fine episodene, de hyggelige kveldene og de gode samtalene vi hadde.
Det er kanskje en grunn til at favorittsommeren ligger noen år tilbake i tid?
Foto:Privat
Samle nye minner
Bli derfor ikke skuffet om årets sommer ikke svarer til forventningene. For hva er egentlig en forventning? Sett heller pris på de små episodene som kan gjøre også denne sommeren spesiell.
I vår Lappeteppefamilie er vi nå halvveis inne i årets ferie. Vi oppsummerer at ferien glir som livet ellers. Vi må ofte telle til 10 og likevel går det nok en kule varmt på vår sommerferie. Likevel er det mye som er bra: Årets flytur med 5 unger gikk som en drøm, lillebror hopper i bassenget og flyr rundt med kuule solbriller, lillesøster har satt personlig rekord i antall is, storebrødre er en sammensveiset trio, og vi voksne er mer samkjørte enn vi var i fjor.
Vi koser oss! Sammen med de største gutta har vi sett et par gode filmer, vi har hatt flere fine måltid sammen, og min kjære har tapt i tennis og vunnet i fotball. Lillesøster og lillebror våkner litt senere enn hjemme. Vi har det fint sammen.
Jo visst er det krangling, bagasje og vogner som ikke får plass i feriebilen, harde madrasser og lite søvn. Dette er snart glemt!

God ferie til deg og dine – spar på gode ferieminner!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*