Til ettertanke

Barneskoleblues

De aller minste: Hvor er den lille gutten? Du som kom hjem etter første skoledag for 7 år siden. Tannløs og minstemann på skolen, med hodet full av drømmer.

Hvor er den lille jenta? Du som syntes det var fint å være størst i barnehagen, være en av de største jentene. Plutselig sto du i skolegården og med et er du den minste jenta av dem alle.

Den store sekken, de tøffeste klærne – det fineste smilet. En lærer som hilser dere velkommen til aller første skoledag. En klump i halsen på oss voksne som smiler på sidelinjen, måtte dette bli en fin tid på skolen for dere. Hvem blir bestevenner i denne klassen?
Foto: Manicmorff/Morguefile.com
Mye å lære: Den første boka, lekser gjort av en flittig fyr. Du som syntes det var så mange bokstaver å lære. Kom du noen gang til å lære det lange alfabetet? 29 bokstaver. G for gris, A for ape. I for is. Lekser gjøres med største alvor, holder det til et smilefjes i boka di?

Luciafeiring, skuespill, og juleavslutning. Spente voksne smiler stolt over sanger som små sangstjerner kan helt utenat. Så fine dere var med glitter på hodet. Kanskje kommer nissen? Sjokoladekake og kaffe på kanna, tett i tett i klasserommet. Har vi virkelig hatt 7 juleavslutninger sammen? Hvor mange dopapirnisser har dere egentlig laget på disse årene?

Når ble dere så store som dere er i dag? På et tidspunkt merket jo vi voksne at leksene ble vanskelige, vi måtte streve for å skjønne matematikken, og vi ble svar skyldige på spørsmål om grammatikk, geografi og solsystemet. På noen områder kan dere mer enn oss, og vi forsøker å henge med.   

Foto: Wallyir/morguefile.com
De minste har blitt de største: Dere har gått fra å være de aller minste til å bli de aller største. Vi voksne ønsker jo å tro at vi fortsatt er like unge og kuule, men dere avslører oss. Vi er jo tenåringsforeldre – og dere vokser fortsatt.

Bukser som blir for korte, en jakke som aldri ble brukt før den ble for liten. Centimeter for centimeter kommer dere nærmere oss. Langt hår, kort hår, hårgele og voks. Kviser er ikke lenger bare en teori, det er blodig alvor. Huset fylles av hormoner og svette.  

For en spennende tid som ligger foran dere! De største skal igjen bli de minste. Ungdomsskolen venter, nye lærere, ny skole.

Nye vennskap og gamle vennskap. Kjærester vil komme og kjærester vil forsvinne. Kjærlighetssorg, intriger og kaos. Søte jenter, barske gutter, drømmer og forventning. Midt oppe i dette skal dere i løpet av noe hektiske år bli voksne. Små valg, store valg, lette valg og vanskelige valg. Livet er fullt av akkurat det!

Vennlighet, toleranse, initiativ, pågangsmot, empati, raushet og humør. Viktige ord som vi håper dere vil ha et aktivt forhold til i årene som kommer. Alt er mulig for dere -med riktige ord som rettesnor.
Foto: Earl54/Morguefile.com
Lykke til: Vi ønsker dere lykke til på ungdomsskolen, og en herlig sommerferie ønskes til dere alle!

Siste skoledag på barneskolen. Vi voksne sitter fortsatt på sidelinjen. Heier på dere. Veldig stolte, litt slitne og veldig glade for å være foreldre til akkurat dere.

Akkurat like spente som vi var den aller første dagen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*